Białą kapustę w wersji gotowanej znamy chyba wszyscy, prawda? Różne są sposoby jej przygotowania i każdy ma swoją ulubioną :) Moim ostatnim odkryciem jest gotowana kapusta pekińska. Dotychczas jadłam ją w wersji surówkowej i raz czy dwa w gołąbkach. Koniecznie musicie spróbować ją w wersji na ciepło z aromatycznym boczkiem i słodkimi pomidorami :)
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- 10-15 dag boczku wędzonego
- 4 pomidory
- 1/2 łyżki masła
- kilka łyżek oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyść poszatkuj. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na oleju. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i masło. Duś do miękkości ok. 10-15 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i dopraw do smaku sola oraz pieprzem.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi tak właśnie smakuje :)
UsuńWyglada super jeszcze w takiej wersji nie jadlem pekinki, biore sie za robote i troche poeksperymentuje z tym daniem
OdpowiedzUsuńkoniecznie proszę napisać, jak wrażenia i jak się sprawdziły eksperymenty ;)
Usuń