Gotowana kapusta pekińska z pomidorami i boczkiem

Białą kapustę w wersji gotowanej znamy chyba wszyscy, prawda? Różne są sposoby jej przygotowania i każdy ma swoją ulubioną :) Moim ostatnim odkryciem jest gotowana kapusta pekińska. Dotychczas jadłam ją w wersji surówkowej i raz czy dwa w gołąbkach. Koniecznie musicie spróbować ją w wersji na ciepło z aromatycznym boczkiem i słodkimi pomidorami :)



Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 10-15 dag boczku wędzonego
  • 4 pomidory
  • 1/2 łyżki masła
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyść  poszatkuj. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na oleju. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i masło. Duś do miękkości ok. 10-15 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i dopraw do smaku sola oraz pieprzem.


Komentarze

  1. Wyglada super jeszcze w takiej wersji nie jadlem pekinki, biore sie za robote i troche poeksperymentuje z tym daniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie proszę napisać, jak wrażenia i jak się sprawdziły eksperymenty ;)

      Usuń

Prześlij komentarz