piątek, 22 stycznia 2016

PĄCZKI GNIAZDKA

Pączki z ciasta parzonego, chrupiące zewnątrz i wilgotne w środku. Zwane też hiszpańskimi czy wiedeńskimi. Fakt,  trochę zabawy przy ich robieniu jest ale warto poświęcić trochę czasu, który w pełni zostanie nam wynagrodzony smakiem :)



Składniki ( na około 16 szt.):
Ciasto:
  • 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • olej do smażenia

Lukier:
  •  180-200g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub rumu
  • 4-5 łyżek gorącej wody
Wszystkie składniki lukru ze sobą łączymy.


Wykonanie:
  • wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy gaz  i dodajemy całą mąkę , energicznie mieszamy. Ciasto  musi być gładkie  i odchodzić od brzegów garnka,  wtedy odstawiamy  do ostudzenia
  • do przestudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka , miksując po każdym dodaniu   ( ciasto ma być jednolite).
  • gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego  końcówką w kształcie  dużej gwiazdki ( je użyłam średniej bo niestety nie miałam większej ).
  • z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku +/- 8-10cm, które smarujemy olejem i dopiero na tak przygotowane kwadraty wyciskamy z ciasta koła
  • do rozgrzanego oleju ok. 175-180°C wkładamy pączki - papierem do góry ( papier po chwili sam odejdzie i dopiero wtedy go wyciągamy). Gniazda pieczemy po około 4 minuty z każdej strony, na złoty kolor
  • gotowe  wyciągamy i odsączamy  z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
  • przestudzone lukrujemy.







Źródło: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/507-przepis-na-paczki-hiszpanskie

2 komentarze:

  1. Muszę je w końcu upiec! Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi skądś to znam też długo się za ten przepis zabierałam ale warto :)

      Usuń