Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Zupa laotańska z kurczakiem
Poniedziałek, 11 stycznia 2016Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 750 ml mleka kokosowego
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 3 kolorowe małe papryki
- ¼ kapusty pekińskiej
- 2 dymki (szczypior)
- 100 g makaronu wermicelle ryżowego spażonego
- 4 liście kafiru
- 2 łyżki pasty curry czerwonej
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki pasty chilii
- 400 ml wrzątku
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- ½ łyżeczki soli
- olej do woka
Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa laotańska z kurczakiem ! Talerz tej zupy rozbudzi wasze kubki smakowe – oszaleją :) Jednocześnie delikatna a pikantna, lekka a sycąca, dla mnie poezja smaku!
Przygotowanie
1. Najpierw kroję warzywa: cebulę kroję w piórka, marchewkę - w słupki, szczypior dymki - na ukośne kawałki, kolorowe papryki w cienkie, krótkie paseczki a kapustę pekińską dosyć cienko szatkuję.
2. Pierś kurczaka kroję w niezbyt grube, krótkie paski.
3. W woku rozgrzewam mocno rozgrzewam olej , wrzucam cebule i Smazę ją ok. 1 minuty, następnie wrzucam kurczaka i smażę go ok. 1,5 minuty cały czas mieszając.
4. Teraz dodaję papryki i marchewkę, całość smażę ok. 4-5 minut.
5. Do woka wlewam mleczko kokosowe i wodę.
6. Kiedy się podgotują dodaję czerwoną pastę curry , sos rybny, sos sojowy i gotuje całość na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.
7. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaję liście kafiru, łyżeczkę lub więcej pasty chilii, ilość zalezy od tego jak ostra ma być zupa i odrobinę soli.
8. Do miseczki nakładam dwie łyżki kapusty pekińskiej i makaronu ryżowego, wlewam zupę, posypuję ją pokrojonym szczypiorem, dekoruję listkami kolendry i podaję.
czas przygotowania: ok. 40 minut
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.