Labneh to najprostszy domowy ser, do którego przygotowania wystarczy dobrej jakości, gęsty jogurt grecki (bałkański). Przepis na taki serek już się właściwie pojawił na blogu – marynowałam go wtedy w oleju. Bardzo jednak lubię przygotowywać go w przyprawach i ostatnio taki gości u mnie najczęściej. Jaki ma smak? Jest przepyszny! Smakuje podobnie do serków kanapkowych, jednak jest zdecydowanie delikatniejszy. Możemy przyprawić go na różne sposoby (obtaczając kulki z serka w ulubionych przyprawach) – dzięki temu będzie wyraźniejszy i ciekawszy. Labneh - ser z jogurtuGotowe serki oprócz mleka i żywych kultur bakterii zawierają mnóstwo niepotrzebnych, chemicznych dodatków – zrobienie takiego serka samemu przysłuży się nie tylko naszemu zdrowiu, ale też na pewno sprawi dużą satysfakcję. Najlepiej smakuje na świeżym, wiejskim chlebie – my swój tostowaliśmy i na jeszcze ciepłym rozsmarowywaliśmy serek o ulubionym smaku, posypując go kiełkami.

Labneh – ser z jogurtu:

  • 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (ok. 800 g)
  • 1 czubata łyżeczka soli morskiej

Przykładowe przyprawy do obtoczenia:

  • słodka, wędzona papryka w proszku
  • curry w proszku
  • świeży, posiekany koperek
  • świeży, posiekany, drobny szczypiorek
  • świeża, posiekana kolendra
  • roztarte w moździerzu suszone zioła prowansalskie
  • roztarty w moździerzu suszony tymianek
  • roztarta w moździerzu czarnuszka
  • mielone nasiona kolendry
  • płatki chilli (wersja na ostro)
  • młotkowany pieprz (wersja na ostro)

Do jogurtów greckich dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Sitko wykładamy podwójnie gazą i wylewamy jogurty. Podwiązujemy rogi gazy tak, aby przyszły ser można było podwiesić. Najlepiej, aby wisiał w chłodnym miejscu (piwnicy, garażu, spiżarni, lodówce) przez ok. 24-36 godzin – pod spodem ustawiamy tylko naczynie (jogurt będzie kapał). Jeśli nie mamy takiego chłodnego miejsca, możemy zaryzykować pozostawienie gazy z jogurtem w kuchni (mój wisiał w temperaturze pokojowej i zawsze się udawał – wieszam go na kuchennym kranie, lecz jeśli macie bardzo ciepłą kuchnię to odradzam). Można odrobinę przyspieszyć powstawanie sera i co jakiś czas bardzo delikatnie ściskać gazę, aby płyn szybciej wydostawał się na zewnątrz. Gdy w gazie zostanie już sama gęsta masa (zmniejszy swoją objętość 3-4 krotnie) oznacza to, że serek jest już gotowy. Zwilżonymi, chłodnymi dłońmi toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego – z 800 g jogurtu uzyskamy ok. 18 kulek. Kulki obtaczamy w ulubionych przyprawach.

Zupełnie inaczej smakują serki w curry, a jeszcze inaczej obtoczone w szczypiorku – co kto lubi. Takie serki można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Gotowe serki rozsmarowujemy na kanapkach lub tostach. Gdy chcemy je przechowywać dłużej – wsadźmy przyprawione serki do słoika i zalejmy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym (serki w oliwie przechowywane w lodówce wytrzymają miesiąc).

Labneh - ser z jogurtu

Labneh - ser z jogurtu

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!