Proste, szybkie i bez pszenicy! A do tego przepyszne!
Ciasteczka żytnie - u mnie dzięki przyprawie piernikowej stał się pierniczkami, można doprawić cynamonem lub wanilią i całkowicie zmienić ich smak :)
Składniki:
Ciasteczka żytnie - u mnie dzięki przyprawie piernikowej stał się pierniczkami, można doprawić cynamonem lub wanilią i całkowicie zmienić ich smak :)
- 40 dag mąki żytniej
- 200g masła
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika/cynamonu/ziarenka z wanilii
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z ksylitolem i przyprawą do piernika. Posiekaj je razem z masłem i żółtkami. Zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkuj partiami na grubość 5 mm i foremkami wycinaj ciasteczka. Piecz w 180 st. przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz