Makiełki... Kolejne danie przygotowywane i jedzone w naszym domu tylko raz w roku. Wszyscy je uwielbiamy i traktujemy w kategorii deseru.
Ich przygotowywanie jest mocno związane z pieczeniem makowca... dlaczego? wykorzystujemy bowiem tę samą masę :)
Przepis na masę makową podawałam TU, ale przypomnę ją raz jeszcze.
Składniki:
Ich przygotowywanie jest mocno związane z pieczeniem makowca... dlaczego? wykorzystujemy bowiem tę samą masę :)
Przepis na masę makową podawałam TU, ale przypomnę ją raz jeszcze.
Składniki:
- 10 dag maku
- 1/4 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 dag margaryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 jajko
- 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżki tartej bułki
- olejek migdałowy
- 1 łyżka powideł
- ulubiony makaron (może być domowy lub kupny, polecam wstążki)
Sposób przygotowania:
Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź.
Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przelej krótko zimną wodą.
Delikatnie wymieszaj ugotowany makaron z masą makową - pamiętaj, że ilość maku z tego przepisu jest spora. Dodaj tyle masy, by to makaron był nadal głównym składnikiem dania.
Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź.
Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz