"Budyń jaglany" to zdrowa i naturalna alternatywa dla znanej nam wszystkim wersji mlecznej. Budyń z kaszy jaglanej nie zawiera glutenu, cukru ani laktozy. Jak opisać jego smak? Trochę budyń, trochę krem. Idealny na śniadanie czy podwieczorek... Inspiracja
Składniki:
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 szkl. wody
- szczypta soli
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 banan
- 5 łyżek mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe)
- garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wypłucz na sitku zimną wodą. Następnie zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj szczyptę soli i gotuj 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dodaj banana, miód, kakao, mleko i sparzone rodzynki. Wszystko zblenduj mikserem na gładką masę. Przełóż do salaterek. Podawaj na ciepło lub zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz