Kolejna wersja zupy dyniowej. Tym razem przepis z kubka :) Szybka, pyszna i bogata w składniki odżywcze, których dyni nie brakuje. Dynia bogata jest w B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle istotne.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- uprażone pestki dyni lub słonecznika
- kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skry i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekane cebulkę i czosnek. Do cebulki dodaj dynię i duś wszystko 10 minut. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń