Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Polędwiczka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Środa, 9 grudnia 2015Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 500g-600g
- 300 g świeżego szpinaku
- 50 g sera feta
- 5-7 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- wykałaczki
Polędwiczka to pyszne, delikatne mięso, a taka faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami smakuje fantastycznie i na ciepło i na zimno. Do farszu dodaję ser feta dzięki temu danie zyskuje wyrazisty smak. Ja mam słabość do rolad ze szpinakiem i fetą dlatego polecam też wspaniałą roladę z indyka z szynką parmeńską, jedną i druga możecie podać na obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami albo jako przystawkę.
Przygotowanie
1. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wciskam czosnek i krótko go przesmażam, następnie partiami dodaję szpinak, ponieważ jest go dużo to w międzyczasie dolewam trochę oliwy, szpinak smażę do miękkości.
2. Teraz przekładam go na sitko i delikatnie odciskam z nadmiaru soku, który powstał przy smażeniu. Zostawiam na sitku aby porządnie go odsączyć.
3. Polędwiczkę nacinam na wzdłuż i rozkładam ją , jak książkę, mięso delikatnie rozbijam tłuczkiem aby powstał dosyć cienki prostokąt.
4. Mięso oprószam solą i pieprzem, na brzegu z jednej strony polędwiczki układam szpinak, na nim kładę suszone pomidory oraz ser feta, który rozkruszam widelcem.
5. Polędwiczkę ściśle roluję od strony z farszem, brzegi mięsa i końcówki roladki spinam wykałaczkami, aby nie rozpadła się w trakcie obsmażania i pieczenia .
6. Teraz roladę oprószam solą i pieprzem z wierzchu.
7. Na patelni rozgrzewam oliwę i obsmażam roladkę z każdej strony.
8. Polędwiczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam płynem ze smażenia i piekę w piekarniku w temperaturze 180 st. przez około 40 minut. Jeśli chcę podać ją na ciepło to po wyjęciu z piekarnika zostawiam na ok. 10 minut przed pokrojeniem aby „odpoczęła”.
Roladka z polędwiczki może być podana jako danie główne na obiad, ale równie dobrze smakuje na zimno.
czas przygotowania: ok. 70 minut
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.