Placuszki pachnące wanilią do przygotowania których można użyć ryżu z wczorajszego obiadu :) Znów się kłaniają moje skłonności recyklingowe ;) Są idealne dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej :)
Składniki:
Składniki:
- 120 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 3/4 szkl. mąki ryżowej
- 1/2 szkl. napoju ryżowego
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu
- odrobina esencji waniliowej
- olej do smażenia
- konfitura lub owoce do podania
Mąkę wymieszaj z jajkami, napojem ryżowym, proszkiem do pieczenia, ksylitolem i wanilią. Dodaj ryż i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i łyżką kładź placuszki. Smaż na złoto, ostrożnie obracając na drugą stronę. Placuszki osącz na papierowym ręczniku. Podawaj tak, jak lubisz.
Świetne placuszki, podkradam pomysł :)
OdpowiedzUsuńi jak smakowały?
UsuńNa razie przepis czeka w kolejce, ale na pewno skorzystam. Od miesiąca jestem na przymusowej diecie bn i bez pszenicy, więc tworzę sobie podręczną książkę kucharską. Placuszki już w niej są :)
Usuńnas też przymus zdrowotny skłonił do poszukiwań - z korzyścią dla naszych kubków smakowych ;)
UsuńDzisiaj trafiła się okazja do wykorzystania wcześniej ugotowanego ryżu. Ponieważ nie dojrzałam jeszcze do odstawienia cukru, zamiast ksylitolu dałam miód nawłociowy, a zamiast esencji waniliowej, odrobinę domowego cukru z wanilią. Użyłam napoju ryżowego Alpro, i niestety czułam go w placuszkach.
UsuńNastępnym razem dodam domowego mleka kokosowego i jakieś suszone owoce do środka.
Ogólnie racuszki całkiem niezłe, nareszcie mogłam się nieco dopieścić na tej przymusowej diecie :)
Dodam przepis na bloga, oczywiście z odnośnikiem do źródła, i podeślę link :)
ja używam napoju ryżowego Joya (kupuję w Lidlu). Cieszę się, że smakowały :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń... i zdrowo :)
UsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńi smaczne :)
Usuń