Bezglutenowe waniliowe placuszki ryżowe

Placuszki pachnące wanilią do przygotowania których można użyć ryżu z wczorajszego obiadu :) Znów się kłaniają moje skłonności recyklingowe ;) Są idealne dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej :) 



Składniki:


  • 120 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mąki ryżowej
  • 1/2 szkl. napoju ryżowego
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • odrobina esencji waniliowej
  • olej do smażenia
  • konfitura lub owoce do podania

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z jajkami, napojem ryżowym, proszkiem do pieczenia, ksylitolem i wanilią. Dodaj ryż i wymieszaj. 
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i łyżką kładź placuszki. Smaż na złoto, ostrożnie obracając na drugą stronę. Placuszki osącz na papierowym ręczniku. Podawaj tak, jak lubisz.


Komentarze

  1. Świetne placuszki, podkradam pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie przepis czeka w kolejce, ale na pewno skorzystam. Od miesiąca jestem na przymusowej diecie bn i bez pszenicy, więc tworzę sobie podręczną książkę kucharską. Placuszki już w niej są :)

      Usuń
    2. nas też przymus zdrowotny skłonił do poszukiwań - z korzyścią dla naszych kubków smakowych ;)

      Usuń
    3. Dzisiaj trafiła się okazja do wykorzystania wcześniej ugotowanego ryżu. Ponieważ nie dojrzałam jeszcze do odstawienia cukru, zamiast ksylitolu dałam miód nawłociowy, a zamiast esencji waniliowej, odrobinę domowego cukru z wanilią. Użyłam napoju ryżowego Alpro, i niestety czułam go w placuszkach.
      Następnym razem dodam domowego mleka kokosowego i jakieś suszone owoce do środka.
      Ogólnie racuszki całkiem niezłe, nareszcie mogłam się nieco dopieścić na tej przymusowej diecie :)
      Dodam przepis na bloga, oczywiście z odnośnikiem do źródła, i podeślę link :)

      Usuń
    4. ja używam napoju ryżowego Joya (kupuję w Lidlu). Cieszę się, że smakowały :)

      Usuń

Prześlij komentarz