DSCF8811

Ostatnie tygodnie wprowadzają w moje życie zawrotne tempo. Nie wiem z czego to wynika, ale im więcej mam zadań i im więcej „odhaczam” tym więcej nowych zadań w ekspresowym tempie mi przybywa. Do tego wszystkiego Młody choruje przez tą zwariowaną pogodę. Ale wiecie co, chyba powoli nakręciłam się na większe tempo. Jedyne z czym nadal się nie wyrabiam to z blogowaniem. Łapię się na tym, że ugotuję super obiad, zjemy go, a po fakcie, stwierdzam, że gdzie się podział mój pęd z aparatem do potrawy? Jak mogłam nie popędzić z jakąś najprostszą stylizacją i uchwyceniem nowej potrawy. Nie wiem, czy to nadmiar obowiązków, zbyt długa przerwa, czy nagłe rozleniwienie w tej materii. Cokolwiek by nie wpływało na mnie, staram się z nim walczyć.

W weekendy oczywiście gotuję sporo. Kuchnia mnie odpręża i mimo fizycznego zmęczenia po sobocie spędzonej przy garach jestem wtedy super zadowolona. Jedni katują się na siłowni, inni grają godzinami w gry wideo, albo zaczytują się w kryminałach, a ja pichcę. W weekendy gotuję dwa dania, robię deser, smażę naleśniku lub robię gofry, chłopaki czasem myślą że przesadzam, że zwariowałam lub obłąkał mnie jakich duch szalonej kuchary. Każdy ma inny sposób na relaks. W tygodniu jednak wybieram dania, które robią się szybko i w zasadzie „same”.

Indyka lubię, bo jego mięso jest delikatne, ale nie tak „miałkie” w smaku jak kurczaka. Szybko się go robi, i daje równie wiele możliwości co kurczak. Poza tym mięso kurczaka jest częściej nafaszerowane antybiotykami. Ten gulasz zaczęłam robić, bo Młody uwielbia kluski lub ziemniaki z sosem z wołowiny. Nie będę ukrywać, że indyk smakuje jak krówka, ale ten sos jest mocniejszy w smaku i robi się bardzo szybko.

DSCF8812

Gulasz z udźca indyka

Składniki

ok 500 g mięsa z udźca indyka

mała cebula

sól, pieprz

1 ząbek czosnku( lub płaska łyżeczka granulowanego)

łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki (jeżeli nie będą tego jeść dzieci, można doprawić bardziej ostro)

łyżeczka sosu Worcestershire

łyżeczka mąki pszennej

250-350 ml rosołu

łyżka oleju

łyżka masła

 

Mięso oczyszczam z błonek, drobnych kostek i nadmiaru tłuszczu  i kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem papryką i posypuję mąką. Na rozgrzany olej wrzucam mięso i obsmażam z każdej strony, dodaję pozatkowaną cebulę i przeciśnięty czosnek i chwilkę smażę razem. Następnie zalewam rosołem ( do wysokości mięsa) dodaję sosu Worcestershire, przykrywam rondel i zmniejszam ogień. Całość duszę aż mięso będzie miękkie, czyli ok 25-35 minut. Pod koniec dodaję łyżkę masła i mieszam całość, odkryty rondel trzymam na ogniu przez kolejne 10-15 minut, aby lekko zredukować ilość płynu w sosie.

Taki gulasz jest naprawdę ciekawym rozwiązaniem. Dla wielbicieli delikatniejszych smaków polecam kurczaka w paprykowym beszamelu.

Smacznego!