Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis

Jak ja dawno nie jadłam takich drożdżowych racuchów - chyba z 20 lat może nawet więcej. Dzisiaj już wiem że oprócz mnie jest jeszcze w mojej rodzinie troje łasuchów takich samych jak ja - zawsze chętnych na ciepłe, drożdżowe z nadzieniem z jabłek. 
Takie właśnie racuchy drożdżowe przygotowywała moja babcia, nawet na zimno były bardzo smaczne - jeden w rękę i biegiem na podwórko. Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na racuchy, które są puszyste, delikatne, mięciutkie, przygotowane na świeżych drożdżach z dodatkiem jabłek oraz obsypane cukrem pudrem. Z tego przepisu wyszło mi około 20 racuchów, ich ilość zależy od wielkości racuchów jakie usmażymy.





Przepis na puszyste drożdżowe racuchy z jabłkami 





Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut



Składniki:

  • 500 g mąki np 
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można użyć cukru wanilinowego)
  • 4 jabłka (najlepiej kwaskowate)
  • cukier puder







Przygotowanie: 
  • Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko (nie może być za gorące) dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki
  • Następnie skruszamy drożdże i mieszamy aż się połączy wszystko razem
  • Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut aż wyrośnie
  • W między czasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz cukier waniliowy
  • Wszystkie suche składniki mieszamy
  • Rozbełtane jajka dodajemy do miski z mąką 
  • Następnie dodajemy rozczyn oraz olej
  • Mieszamy drewnianą łyżką przez 3 minuty 
  • Obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę lub małe plasterki
  • Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy aż wszystko się ładnie połączy
  • Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce przez 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z każdej strony na złocisty kolor
  • Odsączamy je na papierowym ręczniku
  • Tak usmażone racuchy posypuję cukrem pudrem. Można również podać je z konfiturą, miodem lub sosem czekoladowym
  • Najlepiej użyć cukru waniliowego zamiast wanilinowego. Wystarczy do drobnego cukru dodać przekrojoną laskę  wanilii i zamknąć w słoiku na 2-3 tygodnie, powstanie domowej roboty cukier z prawdziwą wanilią.










Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Moja mama często robiła takie racuszki, tęsknie za tym...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione :-) oj dawno ich nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie dawno nie robiłam i nie jadłam, a to takie pyszne. Muszę to nadrobić. Pzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)