23 października 2015

Drożdżówki z jabłkiem i cynamonem.

Odpocznijmy trochę od dyni i wróćmy znów do jabłek, przecież jesień to też ich czas ;)

Jakiś czas temu pisałam Wam o tym, że mam w głowie sporo pomysłów na jabłka i nie miałam na myśli tylko szarlotek :) Postanowiłam użyć je także do ciasta drożdżowego i zrobić klasyczne drożdżóweczki z jabłkiem i cynamonem :) Dlaczego napisałam zdrobniale? Bo to wersja mini tych tradycyjnych, znanych z piekarni :) Nie zapycha, ale daje smak i uczucie sytości, choć nie powiem, że nie ma się ochoty chwycić za kolejną (można sprawdzić swoją silną wolę :))

Jutro sobota, zatem może warto sobie zaplanować poranne wypiekanie na śniadanie? :) Spróbujcie, zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest nie dopodrobienia :) A fanów drożdżowego i cynamonu chyba w ogólę nie muszę namawiać :)


Składniki:

Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • szczypta soli
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozczyn, żółtka i pozostałe mleko, mieszamy ciasto drewnianą szpatułką lub łyżką, na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. 
Wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je na blacie oprószonym mąką, aż będzie elastyczne (może być odrobinę klejące) - ważne, żeby ciasto było dobrze wyrobione i "napowietrzone". Odkładamy ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość) na 1 - 1,5 h w ciepłe miejsce. Przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.

Nadzienie:
  • 1 jabłko, pokrojone na dość grube plasterki
  • cynamon
  • kruszonka - 100 g masła, rozcieramy z 100 g cukru, a następnie dodajemy 200 g mąki
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto i ponownie lekko wyrabiamy na blacie obsypanym mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm i gr. ok. 0,5 cm i wycinamy z niego paski o szer. ok. 1,5 cm (wzdłuż krótszego boku). Każdy pasek skręcamy 3 - 4 krotnie i zawijamy drożdżówki, końcówką zwijając do środka. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy po 3 - 4 plasterki jabłka, posypujemy lekko cynamonem i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 20 minut. Po tym czasie posypujemy drożdżówki kruszonką. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...