Translate

czwartek, 22 października 2015

Pstrąg pieczony z ziemniakami

Moją propozycją na jutrzejszy obiad jest pyszna, świeżutka rybka z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi. Danie przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje wybornie. Pstrągi, które widzicie przygotowałam w formie samych tuszek ponieważ widok całej ryby na talerzu wyzwala u mnie skrajne emocje... też tak macie? Na szczęście, smaku to nie zmienia :) Zapraszam!

  SKŁADNIKI:
  •  2 świeże pstrągi
  • 4 obrane ziemniaki
  •  2 łyżki masła
  • 2-3 gałązki koperku
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • 4 cienkie plasterki cytryny
  •  
  •  4-5 obrane ziemniaki
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • pół papryczki chilli 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 gałązki natki pietruszki (można użyć suszonej)
  • łyżeczka tymianku 
PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki kroimy w cząstki, cebulę w piórka, a chilli i czosnek w plasterki. Wszystko razem mieszamy wraz z pomidorkami, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i oliwą. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni C przez ok. 30 minut.

Pstrągi myjemy, oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miękkie masło łączymy z posiekanym koperkiem i nacieramy nim ryby od środka. Na końcu do każdej ryby wkładamy po dwa plasterki cytryny.

Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, układamy na nich ryby i zapiekamy przez 15-17 minut. Ryba po tym czasie będzie soczysta i delikatna. Smacznego!


7 komentarzy: