Uwielbiam słoneczny kolor dyni. Spodobał mi się pomysł na nadanie tego koloru naleśnikom. Wystarczy puree z dyni i odrobina wolnego czasu. Naleśniki sa nie tylko cudnie żółte, ale też wyjątkowo miękkie i wilgotne. Smakują rewelacyjnie z prażonymi jabłkami i cynamonem ;)
Składniki:
- 1 szkl. puree z dyni
- 1 szkl. mąki
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mleko z jajkami za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodawaj mąkę i olej. Dodaj puree z dyni oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
Smaż na złoty kolor z obu stron bez użycia oleju.
Skusiłabym się, nigdy nie jadłam naleśników z dodatkiem dyni :]
OdpowiedzUsuńwarto spróbować :)
Usuńi ja nigdy takich nie jadłam, ale chętnie spróbowałabym!
OdpowiedzUsuńdaj znać, czy smakowały :)
Usuńjakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszności polecają się do usmażenia :)
Usuń