Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Sałatka szwedzka na zimę
Poniedziałek, 28 września 2015powyżej 60 min
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- Zalewa:
- 5 szk. wody
- 1 szk. octu 10%
- 1/2 szk. oleju słonecznikowego
- 1/2 szk. cukru
- 2 łyżki soli
- Do 1 słoika:
- po 1 łyżeczce gorczycy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Sałatka szwedzka przygotowana z ogórków gruntowych to świetny dodatek do obiadu, doskonale pasuje i do ryb i do różnych mięs, u mnie często sprawdza się też na kanapkach. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Ogórki w takiej wersji są naprawdę bardzo smaczne, polecam!
Łatwe Tanie
Przygotowanie
1. Umyte ogórki moczę kilka godzin w lodowatej wodzie – dzięki temu będą twarde i chrupiące. Potem nie obieram ich ze skórki tylko od razu kroję na cienkie plasterki.
2. Następnie przygotowuję zalewę: do garnka wsypuję cukier, dodaję sól, wlewam ocet, olej i wodę, zagotowuję zalewę.
3. Umyte słoiki wyparzam w piekarniku. Tu zobaczycie jak to zrobić talerzpokus.tv/przepis/jak_przygotowac_sloiki_do_przetworow.html
4. Do każdego słoika wsypuję łyżeczkę gorczycy, dodaje ziele angielskie i liść laurowy.
5. Do słoików przekładam pokrojone ogórki, następnie wlewam gorącą zalewę.
6. Słoiki wstawiam do dużego gara, którego dno wyłożyłam ściereczką, wlewam wodę do ¾ wysokości słoika i pasteryzuję 5 minut od zagotowania się wody.
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.