Drożdżowe rogaliki ze śliwkową marmoladą - najlepsze

Jak co weekend wspólnie z dziećmi pieczemy najróżniejsze słodkości. Dzisiaj nabraliśmy ochoty na domowe rogaliki z marmoladką śliwkową, którą mieliśmy okazję ostatnio wspólnie przygotowywać.
Dzieciaki wydrążały pestki ze środka oraz usuwały ogonki ze śliwek, całość wkładały do garnka i zasypywały cukrem. Resztą zajęłam się oczywiście ja. 
Do zrobienia ciasta na rogaliki użyłam wody gazowanej, którą przygotowałam w ekspresie SodaStream Jet. Ekspres jest fantastycznym wynalazkiem, który znalazł w mojej kuchni zastosowanie nie tylko w przygotowywaniu gazowanych napojów ale także we wszelkiego rodzaju przyrządzaniu słodkości, które wymagają użycia gazowanej wody aby nadać lekkości oraz kruchości wypiekom. 



Rogaliki drożdżowo-kruche z pyszną domową marmoladą


Porcja na ok 60 rogalików
Czas przygotowania 2h


Składniki:

  • 900 g mąki pszennej typ 450
  • 100 ml wody gazowanej przygotowanej w ekspresie SodaStream Jet
  • 60 ml mleka 3.2%
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g masła
  • 3 jaja (rozmiar L)
  • 65 g cukru (najlepiej drobnego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka serka mascarpone
dodatkowo:
  • marmolada śliwkowa
  • cukier puder do posypania rogalików














Przygotowanie:

  • Do wysokiego naczynia rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz letnie mleko (nie może być gorące)
  • Całość mieszamy i odstawiamy zaczyn na 10-15 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem ściereczką)
  • Mąkę przesiewamy przez sitko (aby się napuszyła oraz ewentualnie usunąć drobne grudki)
  • Do mąki dodajemy jajka, masło (pokrojone w kawałki), wodę gazowaną, serek mascarpone, szczyptę soli oraz cały zaczyn drożdżowy
  • Dobrze wyrabiamy i odstawiamy ciasto pod przykryciem w misce do wyrośnięcia na ok 80 minut ( ciasto musi podwoić swoją objętość)
  • Blat lub stolnicę oprószamy mąką aby ciasto się nie przykleiło
  • Ciasto dzielimy na około 8 kawałków
  • Każdy kawałek rozwałkujemy na okrąg i dzielimy na równe trójkąty ( najlepiej użyć do tego specjalnej formy do rogalików która w dużym stopniu ułatwia przygotowanie rogalików )
  • Marmoladę układamy na dolnej części trójkąta i zwijamy w rogaliki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni  na 30 minut
  • Po upieczeniu studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem










Zapraszam do internetowego sklepu http://sodastream.pl/


Smacznego! :)

*wpis zawiera lokowanie produktu


4 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)