Piernik z konfiturą, polewą i orzechami
Jesiennie, pachnąco, korzennie :)
Jesiennie, pachnąco, korzennie :)
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki prawdziwego kakaa
- 4 łyżki miodu
- 1/2 - 1 słoiczka konfitury najlepiej wiśniowej lub śliwkowej
- 1,5 - 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- duża garść obranych orzechów włoskich
- opcjonalnie odrobina mleka lub śmietany kremówki do polewy
Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić i ostudzić. Dodać do niej mleko i jajka. Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, cukier, przyprawę, proszek, kakao z miodem. Do mieszanki stopniowo dodawać margarynę, miksując. Dużą tortownicę wysmarować margaryną oraz posypać bułką tartą i przelać do niej masę. Piec ok. 50 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu przeciąć i przełożyć konfiturą - najlepiej cienką warstwą, żeby ciasto się nie rozmiękło i rozwaliło. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przy użyciu silikonowej szpatułki rozprowadzić po cieście. Zostawić odrobinę. Posypać ciasto orzechami i wylać resztę polewy. Przechowujemy w lodówce.
Rozpuszczanie czekolady: Nalewamy pół garnka wody, a następnie ustawiamy na nim metalową miskę lub inny garnek. Wrzucamy do niej połamaną w kostki czekoladę, po czym stawiamy na kuchence i zagrzewamy wodę. Jak tylko zacznie parować zdejmujemy całość z kuchenki i odstawiamy na bok. Czekamy, aż czekolada zmięknie. Przez cały ten proces nie mieszamy i nie dotykamy czekolady. Dopiero, kiedy widzimy, że jest miękka zdejmujemy miskę z garnka i mieszamy delikatnie czekoladę. Dzięki temu czekolada się nie zważy. Ważne, żeby nie zagotowywać wody do wrzenia i bulgotania. Jeśli jednak czekolada trochę się zbryli można ją uratować odrobiną mleka lub śmietany kremówki. Należy uważać z ilością, żeby polewa stwardniała w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz