Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Robi się ją bardzo szybko i znika w równie ekspresowym tempie :) Śliwki z cynamonem wypełniające tartę podczas pieczenia uwalniają piękny, jesienny już zapach. Ciasto do tej tarty jest zrobione bez jajek, a nieoczywistym dodatkiem jest kefir. Smakuje naprawdę dobrze i na pewno będę je wykorzystywała do innych wypieków. Galette spróbuję jeszcze upiec z innymi owocami oraz w wersji wytrawnej.
Ja moją tartę trochę za długo przytrzymałam w piekarniku, jednak w przepisie podaję poprawny czas pieczenia :)
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 140 g masła, schłodzonego
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 ml maślanki/kefiru, zimnego
Dodatkowo:
- 550 g śliwek węgierek (lub innych), odpestkowanych, pokrojonych w grubsze plasterki
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 3 łyżki cukru, do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu, do oprószenia
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, posiekać nożem,
następnie szybko zagnieść, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą,
schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm na kształt
koła, delikatnie podsypując mąką. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Śliwki wymieszać z posiekanymi migdałami, cynamonem i cukrem. Zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu, wyłożyć śliwki. Następnie
brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się
podczas pieczenia). Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 st. C przez około 35 – 40 minut,
do wypieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć tylko na
grzanie dolne, umieścić tartę bliżej grzałki. Wyjąć, wystudzić. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Uwielbiam Galette! :D
OdpowiedzUsuńTo jest moje pierwsze galette i również bardzo je polubiłam :)
UsuńPołączenie kruchego ciasta i śliwek nigdy się nie nudzi <3
OdpowiedzUsuńTo prawda, jeszcze beza do tego i jestem w niebie ♥
Usuńboskie ciasto na tę porę i tę szarą aurę za oknem:)
OdpowiedzUsuńKawałek tarty, ciepła herbatka i pogoda nie będzie nam straszna :)
UsuńCudowna. W tygodniu też planuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam do wykonania :)
UsuńNo uroczy ten okrąglak! ;)
OdpowiedzUsuńHaha... Okrąglak, świetna nazwa! :)
Usuńależ apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńLudzie, ale boska! Nigdy nie jadłam takie tarty, ale muszę koniecznie zrobić! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, nawet nie wiesz ile tracisz :)
Usuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje... Pychota! :)
Usuńteż go piekę, jest znakomity :)
OdpowiedzUsuńMi też bardzo zasmakowała ta tarta :)
UsuńZawsze będzie podobać mi się ten rustykalny charakter ciasta, świetnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńTakie rustykalne wypieki mają coś w sobie, ciężko od nich oderwać oko (i usta także...) :D
UsuńWygląda idealnie <3
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńŚwietne ciacho! Proste, ale takie sa najsmaczniejsze! A i wygląda ekstra!! :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, te najprostsze zawsze jakoś najlepiej smakują :) Dzięki!
UsuńMmmm, kusząca propozycja na wrześniowe popołudnie przy herbacie!
OdpowiedzUsuńPs.: Zdjęcie w ikonce widgetu ,,o mnie'' jest niesamowicie pozytywne i bardzo pasuje do bloga, super pomysł! :)
A ostatnio zastanawiałam się nad jego zmianą, ale jeśli jest tak pozytywnie odbierane to może zostawię... :) Tak, to ciasto na jesienny podwieczorek sprawdzi się idealnie :)
UsuńNo no, wygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńNie do wiary - nigdy nie robiłam galette. Idę zbierać śliwki do ogroodu!
OdpowiedzUsuńKoniecznie to nadrób, jest pyszne ;)
Usuńhmm pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWow, ta tarta wygląda fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuńMusiała być obłędna! *.*
Była pyszna, dzięki :)
UsuńOMG wygląda niesamowicie ! Śliwki z cynamonem kojarzą mi się z jesienią :) Musi pięknie pachnieć w całym domu podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńZapach był piękny! Sprawiał, że wszyscy mieli jeszcze większą ochotę na tę tartę :)
UsuńWspaniałe galette :)
OdpowiedzUsuń