Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik na zimno przygotowany na waniliowych serkach homogenizowanych z dodatkiem musu jagodowego na ciasteczkowym spodzie. Sernik jest delikatny, kremowy, w smaku łagodny. Dzieciom przypadnie również do gustu.

Składniki:
Spód:

  • 150g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 1kg waniliowych serków homogenizowanych*
  • ok. 250g jagód świeżych lub mrożonych
  • 8,5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 150g słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)
  • jagody do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i rozbić za pomocą wałka).
  2. Masło roztopić i od razu, jeszcze gorące, dodać do pokruszonych ciasteczek.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Jagody zmiksować np. blenderem i przetrzeć przez sitko. (Mrożone najpierw rozmrozić).
  5. Przygotować pierwszą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 2g przetartych jagód. (Odrobina na koniec łyżeczki, aby delikatnie zabarwić serek).
  6. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  7. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  8. Przygotować drugą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 10g przetartych jagód.
  9. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  10. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  11. Przygotować trzecią warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 25g przetartych jagód.
  12. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  13. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  14. 120g przetartych jagód wymieszać z 2 łyżeczkami cukru pudru. 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać przetarte jagody z cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Masę całkowicie ostudzić, a następnie rozłożyć na masie serowej. Wstawić do lodówki do stężenia.
  15. Śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć kleksy na serniku. Kleksy udekorować jagodami.

Smacznego.

* Użyłam waniliowych serków homogenizowanych Danio

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych