Pizza z jajkiem i szpinakiem

Pizza z jajkiem i szpinakiem

Tak mnie jakoś naszło na eksperymenty, z których wyszła pizza z jajkiem i szpinakiem. Co się okazało, to był bardzo dobry pomysł, z którego z pewnością jeszcze nie raz skorzystam. Jestem pewna, że najbardziej ucieszą się moje dzieciaki, które pochłaniały pizzę kawałek po kawałku. Smacznego!

Pizza z jajkiem i szpinakiem

Pizza z jajkiem i szpinakiem

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (25 g świeżych drożdży)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej

Farsz:

  • 100-150 g tartego sera mozzarella
  • 100 g świeżego szpinaku
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 4-6 jajek bażanta

Pizza z jajkiem

Przygotowanie:

Ciasto: Do mąki dodaj sól, cukier, drożdże i oliwę. Zalej ciepłą wodą i szybko wyrób jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie lub więcej mniejszych części, z każdego kawałka uformuj placki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Sos pomidorowy: Pomidory z sosem przelej na patelnię, podgrzej razem z miażdżonym czosnkiem. Podsmażaj, aż nadmiar soku odparuje. Jeśli pomidory się nie rozgotowały, całość zmiksuj. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i bazylią.

Szpinak opłucz, osusz i przełóż na patelnię, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i podsmażaj krótko, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Placki pizzy posmaruj sosem pomidorowym, posyp sera, ułóż szpinak i kawałki szynki. Pizzę wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. W połowi pieczenia wbij na pizzę jajka. Piecz aż pizza ładnie się zarumieni. Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii. Podawaj na ciepło.

Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*