Kolejne śniadanie w której główną rolę mają jajka.
Również coraz częściej szparagi pojawiają się w mojej kuchni.
A pomału latko przychodzi, wtedy dopiero będzie warzywnie :) :)
Składniki (1 porcja):
~6-7 szparagów
~2 jajka
~70g sera pleśniowego
u mnie z niebieską pleśnią
~1/4 papryki czerwonej
~sól, pieprz
~dod. 2 kromki chleba
~łyżka masła
Wykonanie:
Szparagi myjemy i gotujemy na parze 10-12 minut
lub gotujemy ok 8 minutek, nie zanurzając główek,
ponieważ są dużo delikatniejsze i rozgotują się we wrzątku.
Gotowe szparagi kroimy w paro centymetrowe paski, paprykę dowolnie kroimy
mieszamy z roztrzepanymi jajkami i pokrojonym drobno serem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przelewamy do żaroodpornego naczyńka wysmarowanego masłem.
Wkładamy do piekarnika na ok 20 minutek w temp. 180 stopni.
Obok pojemnika możemy ułożyć posmarowane masłem kromki chleba
tworząc grzanki.
Można dodać dowolnego serka,
nie każdemu pasuje intensywny smak sera pleśniowego :)
Piękna i kusząca zapiekanka...mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńWspaniała. Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń