Lemoniada truskawkowa z miętą w sam raz na trwające upały. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu, szybko ukoi pragnienie. Lemoniadę można wzbogacić innymi owocami, na przykład arbuzem czy melonem, a zamiast mięty dodać listki melisy. W tego typu napojach możne eksperymentować :) Smacznego!
Lemoniada truskawkowa z miętą
Składniki:
- 0,5 kg słodkich truskawek
- pęczek mięty
- sok z ? cytryny
- ? cytryny pokrojonej w plasterki
- kilka łyżek cukru pudru (albo ulubionego miodu)
- 1 ? l schłodzonej wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej)
- kostki lodu (niekoniecznie
Przygotowanie:
Truskawki umyj i obierz z szypułek, do truskawek dodaj umyte liście mięty, następnie całość zmiksuj blenderem na mus. Dodaj cukier puder albo miód oraz sok z połowy cytryny, wlej schłodzoną wodę mineralną. Całość dokładnie wymieszaj. Aby pozbyć się pestek truskawek, lemoniadę można przecedzić.
Do szklanek włóż kostki lodu (albo skruszony lód), dodaj plasterki pokrojonej cytryny, zalej lemoniadą truskawkową. Gotowe!