niedziela, 21 czerwca 2015

PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA



Składniki:
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 150g miękkiej margaryny lub masła
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 250g maki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam mniej)
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g

Wykonanie:
  • jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę/masło, startą skórkę cytrynową, miksujemy
  • nie przerywając miksowania do masy dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem,
  • następnie do masy dodajemy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy
  • na koniec  dodajemy serek homogenizowany całość delikatnie ale dokładnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa)
  • babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.




Źródło: https://www.mojeciasto.pl/przepisy/babka-serowo-cytrynowa-715/

4 komentarze:

  1. Faktycznie cudownie puchata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tak: Zjadłbym :) Gorzej z przyrządzeniem, ale od czego ma kowal dziewczynę ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj mężczyźni co Wy byście bez tych kobitek robili :p

      Usuń