środa, 17 czerwca 2015
Na blogu pojawił się już kiedyś croquembouche, chociaż zdecydowanie mniej okazały. Może dlatego, że tym razem miałam w domu jedynie 30 stopni, a nie 40 i cały świat nie rozpływał się z gorąca? 
Zdecydowałam się na krem budyniowy, bo te maślane nie należą do moich ulubionych. Piramida konstruowana była na urodziny chłopaka mojej kumpeli, więc, żeby wyglądała nieco bardziej urodzinowo zabarwiłyśmy krem na pomarańczowo. Potem nieco tego żałowałyśmy. Ale smak pozostał doskonały :)

CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREMEM BUDYNIOWYM


Składniki na ciasto do profiteroli:
- 750 mililitrów wody
- 375 gramów masła
- 390 gramów mąki
- 12 jajek

Przygotowanie ciasta na profiterole:
Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części nie do końca) po ostudzeniu lub napełniamy kremem bez rozcinania.

Składniki na krem:
- 1,5 litra mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
- 10 łyżek mąki pszennej
- 12 łyżek cukru
- 300 gramów masła, o temperaturze pokojowej

Przygotowanie kremu:
Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

Składniki na karmel:
- 300 gramów cukru

Przygotowanie karmelu:
Wysypujemy cukier równomiernie na patelni i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Gdy zacznie zmieniać kolor mieszamy ruchem patelni. Za pomocą karmelu sklejamy profiterole, formując wieżę oraz, gdy karmel zacznie stygnąć, rozciągamy przy użyciu trzepaczki "włosy", którymi otaczamy całość. Voila!


 Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź