Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Surówka z młodej kapusty i ogórka
Czwartek, 11 czerwca 2015Składniki:
- 1/3 młodej kapusty
- 1/2 ogórka wężowego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- sól, pieprz
Surówka z młodej kapusty i ogórka to świetna porcja orzeźwiającego, lekkiego dodatku do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryb, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Surówka z młodej kapusty świetnie pasuje do kotletów mielonych z papryką i cebulką albo pieczonych ryb – okonia albo dorady.
Przygotowanie
1. Młodą kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i doprawiam cukrem, solą i pieprzem, dodaję też oliwę z oliwek, ocet winny i dokładnie mieszam.
2. Następnie ogórka, ja nie obrałam go ze skórki, kroję w pół plasterki i dodaję go do kapusty.
3. W cienkie pół plasterki kroję dymkę i szatkuję szczypior, dodaję je do surówki, mieszam i gotowe.
Surówka jest pyszna, koniecznie ją wypróbujcie.
czas przygotowania: 15 minut
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.