środa, 3 czerwca 2015

Jajko w cieście filo

Fajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły.
Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba.


Składniki:
  • ciasto filo
  • olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach
  • jajko
  • kremowa baza do jasnych sosów
  • 50 ml śmietanki 12%
  • woda
 Sposób przygotowania:

Ciasto filo przytnij odpowiednio do foremki (najlepiej użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj olejem. Układaj jeden na drugim a potem umieść je w naczyniu do zapiekania.
Sos przygotuj według receptury z opakowania i zalej nim środek ciasta.
Następnie wbij jajko.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, aż wierzch się zetnie a ciasto zrumieni.
Podawaj na ciepło.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz