wtorek, 26 maja 2015

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE-odwrócony

Kto powiedział, że makowce są zarezerwowane głównie  na święta, ja mak uwielbiam i nie ważne jaka to pora roku :) , polecam  więc odwrócony makowiec na biszkopcie, który z pewnością zachwyci mako żerców i nie tylko :D


Składniki ( forma 21x25):
Masa makowa:
  • 3 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • 130g cukru pudru
  • 150g masła
  • 500g zmielonego maku
  • 2 łyżki miodu
  • 100g orzechów włoskich lub migdałów
  • 100g rodzynek
  • aromat migdałowy
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 130g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek oleju
  • 150g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa ( ja pominęłam):
  • 45g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 45g cukru pudru 
Wszystkie składniki czyli masło, mleko, kakao oraz cukier puder wkładamy do rondla i podgrzewamy do chwili połączenia się składników, uwaga żeby masy nie zagotować.

 
Wykonanie:

Masa makowa:
  • żółtka ucieramy z cukrem pudrem, na jasny i puszysty krem
  • do masy dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy do połączenia składników
  • następnie dodajemy zmielony mak, miód, orzechy, rodzynki i aromat migdałowy, miksujemy/mieszamy
  • na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy do masy, całość delikatnie mieszając
  • masę makową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy  40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  
Biszkopt:
  • biszkopt zaczynamy przygotowywać po 30 minutach pieczenia się makowca
  • całe jajka ,cukier puder i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę
  • następnie dodajemy olej nie przerywając miksowania
  • na koniec zmniejszamy obroty miksera i partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie miksujemy do połączenia składników
  • po 40 minutach pieczenia makowca wyjmujemy blaszkę i na gorący mak szybko wykładamy masę biszkoptową i ponownie  wkładamy  go do piekarnika na około 25 minut ,dalej utrzymujemy temperaturę 180°C
  • gotowe ciasto studzimy i dopiero zimne obracamy, tak żeby biszkopt był na dole, a warstwa makowa na górze
  • w oryginale autorka poleca jeszcze zrobić polewę czekoladową, ja jednak z niej zrezygnowałam i makowiec posypałam cukrem pudrem.






Źródło: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/12/makowiec-na-biszkopcie.html
Link do filmu z przygotowania :  Makowiec na Biszkopcie

4 komentarze:

  1. O tak, makowiec jest zdecydowane za smaczny, aby jeść go tylko w święta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi widzę, że nie jestem w tym uwielbieniu do makowców sama :)

      Usuń
  2. Można dodać gotową masę makową, a potem polać tężejącą pomarańczową galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż podaje przepis na opakowaniu. Powinna powstać cienka 3 milimetrowa warstwa.

    OdpowiedzUsuń