Sałatka z makaronem i brokułem. Idealna na lekki lunch.

Z nadejściem wiosny tracę ochotę na ciężkie, tłuste dania. Dlatego robię wszystko, aby przygotowywane przeze mnie potrawy były lekkie i zawierały jak największą liczbę świeżych warzyw. Chcąc być wierną mojej zasadzie przygotowałam sałatkę z brokułem i makaronem. To moja propozycja na lekki i pożywny lunch.

Przygotowując posiłki do pracy dla siebie i dla Jacka zawsze miałam dylemat co tym razem przygotować. Jedzenie dzień w dzień kanapek z serem albo szynką jest nudne. Nawet ich najwięksi fani po pewnym czasie nabiorą ochoty na coś innego. Dlatego zaczęłam robić takie sałatki, które są lekkie i pożywne, dając energię do codziennej pracy.

Dzisiejsza propozycja na sałatkę z brokułem idealnie odpowiada moim wymaganiom. Znajdziecie w niej węglowodany z makaronu i kukurydzy, a także białko oraz tłuszcze. Co najważniejsze, sałatka zawiera w sobie dużo świeżych warzyw, a tych jak wiemy nigdy za wiele. Taka jest właśnie moja sałatka z brokułem.

Składniki:

Podane niżej składniki wystarczają do zrobienia dużej miski sałatki. Taka ilość wystarczy, aby nakarmić 4 osoby i jeszcze zostanie na później.

  • pół główki brokuła
  • 100-150 g drobnego makaronu literki
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 150 g szynki
  • 3 jajka na twardo
  • młody koperek
  • 2 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z brokułem:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
  2. Paprykę umyj, wydrąż nasionka i łodygę. Paprykę pokrój w kostkę.
  3. Brokuła rozdrobnij na mniejsze kawałki (różyczki), a zielone łodyżki pokrój w kostkę.
  4. Zagotuj wodę w garnku, dodaj szczyptę soli i wrzuć do wrzątku brokuły na 2 minuty. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. A potem jeszcze raz odcedź.
  5. Szynkę pokrój w kostkę.
  6. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  7. Do miski przełóż ugotowany makaron, jajka, paprykę i szynkę.  Kukurydzę odcedź i dodaj do pozostałych składników.
  8. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i wlej do sałatki.
  9. Na końcu dodaj sól, pieprz i posyp świeżym koperkiem. Gotowe!

A co ty zabierasz ze sobą do pracy, jako drugie śniadanie? Czy jest przepis, o którym nie wiem? Zaskocz mnie w komentarzach! :)

sałatka z brokułem

sałatka z brokułem

Oceń przepis / post

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.