niedziela, 26 kwietnia 2015

Muffiny bananowe z czekoladową polewą

Proste do wykonania muffiny bananowe ozdobione czekoladową polewą, środek również zawiera czekoladę w postaci czekoladowych łezek. Jedne z najszybszych i niezawodnych wypieków. Przy okazji pozbędziemy się dwóch zapomnianych i przejrzałych bananów.






Muffiny bananowe z czekoladową polewą


  • 100 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 175 g drobnego cukru
  • 225 g maki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 2 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
  • 50 g łezek czekoladowych

polewa:

  • 50 g czekolady rozpuszczonej



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami.
Masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i banany wkładamy do miski i ubijamy aż składniki będą połączone. mieszamy z czekoladowymi łezkami.
Przekładamy ciasto do przygotowanych foremek i pieczemy ok 25 minut, aż będą dobrze wyrośnięte. Wyjmujemy papilotki z muffinami z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą używając łyżeczki lub worka cukierniczego.


Przepis z książki Mary Berry & Lucy Young "At home"

3 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)