Puszysty sernik na śmietanie
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na wspaniały sernik na śmietanie, który znalazłam u Łucji i od razu bardzo mnie zaintrygował. Sernik na śmietanie?? Musiałam spróbować… Oczywiście sernik wyszedł bardzo lekki i wilgotny. Delikatny jak chmurka, właściwie przypominał mi piankę 🙂 Bardzo nam wszystkim smakował. Jak uda mi się gdzieś w polskim sklepie kupić mrożone jagody, to następnym razem będzie z jagodami, a nie borówkami. I kolejnym razem spróbuję piec go w niższej temperaturze, bo niestety bardzo popękał i nie wyglądał idealnie ale smak i tak wszystko rekompensował. 🙂 Serdecznie zapraszam, koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik na śmietanie 🙂
To już ostatni przepis przed Świętami… dlatego, życzymy Wam Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Wielkanocnych 🙂
Sernik na śmietanie
Spód: (tortownica o średnicy 24 cm, lub forma o wymiarach 24×28 cm)
- 300 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę śmietanową:
- 1,2 l śmietany 18 %
- 180 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 białka
Dodatkowo:
- 250 g mrożonych jagód, lub innych owoców
- cukier puder do posypania
Śmietanę, cukier, mąkę i ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę śmietanową.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie. Schłodzić w lodówce przez noc.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
OLa
30/03/2021 @ 09:32
Dzień dobry, proszę o informację jak długo piec sernik z podwójnej ilości składników w prostokątnej blaszce.
OLa
inka
15/09/2017 @ 20:29
Ciekawy smak który faktycznie przypomina sernik. Zaskoczyło mnie że ciasto mocno urosło a potem równie mocno opadło ale pomimo wszystko było smaczne
iza
28/04/2015 @ 12:02
rewelacyjne ciacho
Opalanka
15/04/2015 @ 22:13
Przeczytałam “na śniadanie”. Uwielbiam sernik na śniadanie, pewnie dlatego:)
Salvador Dali
08/04/2015 @ 21:10
zastanawiał mnie ten przepis od zawsze!
Może skuszę się teraz na weekendzie? wygląda bosko!
Duży Kuba
08/04/2015 @ 15:44
świetny przepis, idealny sernik na każdą okazję, próbowałem według Twojego przepisu i pierwszy raz mi wyszedł taki pyszny i puszysty 😉 gorąco polecam 😉
Amber
06/04/2015 @ 08:23
Jak tort, wspanialy!
Pysznego swietowania.
Kaś
04/04/2015 @ 22:18
prezentuje się niebiańsko!
Wesołych!
Ola in the kitchen
03/04/2015 @ 21:14
Bardzo lubię ten podrabiany sernik. Jest bardzo delikatny 😀 mniam Wesołych Świąt!
domowacukierniaewy.blox.pl
03/04/2015 @ 18:14
Jaki fantastyczny serniczek, nic tylko chce się skubnąć troszeczkę 😉 Wesołych Świąt! 🙂
Loreta
03/04/2015 @ 09:48
Robię bardzo podobny na 1l jogurtu (najlepsze brzoskwiniowy) i bardzo go lubię 🙂 Na śmietanie z pewnością też bym się nie oparła 😀
Łucja
02/04/2015 @ 20:16
Dorotko piękny 🙂 Mi pękł w jednym miejscu ale bardzo delikatnie. Być może faktycznie temperatura była za wysoka – każdy piekarnik grzeje inaczej. Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych Świąt!
Magda C.
02/04/2015 @ 16:41
Fajny ten sernik! Taki oszukany, ale widać że smakowity 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
02/04/2015 @ 15:33
Chyba nigdy nie jadłyśmy sernika na śmietanie 🙂 Wygląda pysznie więc kradniemy kawałek 😀
zjedz_mnie
02/04/2015 @ 14:48
Bardzo lubię serniki, a Twój jest super apetyczny 🙂
alina
02/04/2015 @ 13:24
Wygląda przepysznie, a do tego uwielbiam jagody!
Pati
02/04/2015 @ 10:20
Właśnie podobny będę jutro piekła, tyle że bez owoców i w ciemnym cieście…
majka
02/04/2015 @ 09:53
Pycha! Zjadlabym kawaleczek 🙂
Spokojnych i radosnych Swiat!
Agnieszka
02/04/2015 @ 07:15
Sernik zapisuję do wypróbowania. Życzę udanych Świąt 🙂
Agnieszka, Kulinaria na obcasach
02/04/2015 @ 01:15
Sernik podczas Świąt to konieczność, a ten wygląda bardzo apetycznie! 🙂