KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasteczka owsiane

Przyg: 20 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 36
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_6850.JPG

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    mąki gryczanej białej lub owsianej/jaglanej
    proszku do pieczenia bez fosforanów
    sody oczyszczonej
    soli
    oleju kokosowego lub masła (można częściowo zstąpić awokado
    ksylitolu lub erytrytolu zmielonego na puder
    duże jajko (u mnie rozmiar L)
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    płatków owsianych, górskich
    opcjonalnie roztopiona czekolada gorzka do polania ciasteczek

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Dwie blachy wyłożyć papierem do wypieków.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na białą puszystą masę. Dodać cukier brązowy i dalej ucierać aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać jajko, ekstrakt/pastę z wanilii i zmiksować aż masa stanie się jednolita i puszysta (około 1 minuty).  Dodać mąkę wymieszaną z reszta składników, wymieszać na wolnych obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać płatki owsiane, wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką do połączenia się masy.

W dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej wcześniej papierem, zostawiając spore odstępy. 

Jeśli chcecie by ciasteczka były takie pękate, należy je przez 15-20 minut schłodzić aż masa stężej, będzie sztywniejsza i wtedy dopiero piec, a jeśli chcecie bardziej płaskie ciasteczka (w oryginale były płaskie) wtedy wstawiamy blachę do razu po uformowaniu ciasteczek, można je też przed wstawieniem do piekarnika jeszcze lekko spłaszczyć dłonią. 

Piec około 15 minut aż ciasteczka będą złociste, w środku nadal powinny być dość miękkie. 

Gotowe studzić na kratce. Jeśli lubicie można wierzch zamoczyć w roztopionej czekoladzie.

Smacznego :)



Przyg: 20 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 36
Wyjątkowo chrupiące ciasteczka owsiane. Czyli zdrowsza alternatywa tradycyjnych ciasteczek. Zdrowsza, ale pyszna.  Żeby było jeszcze zdrowiej cukier można zastąpić miodem, albo zamiast białego cukru użyć samego brązowego. 
Sklepowe, które czasami kupowałam dla córeczki "wzbogacili"  nowym składnikiem - syropem glukozowo-fruktozowym, więc jakiś czas temu uprzejmie za nie podziękowałam i od tamtego czasu robimy swoje. :) Ciasteczka przyjemnie chrupią, ale nie są twarde, konsystencje mają taką w sam raz jak przystało na ciastka owsiane. 
Moje dziecko najbardziej lubi je polane czekoladą (taki jak na ostatnim zdjęciu), ale oczywiście jest to wersja trochę bardziej kaloryczna. ;) Jeśli lubicie ciasteczka owsiane, to polecam Wam również te (z dodatkiem jabłka) i te (w wersji czekoladowej). 
Przepis znaleziony na Mel's Kitchen Cafe, a w oryginale pochodzi z 'The best of America's Test Kitchen 2009'.



IMG_6857.JPG IMG_6867.JPG IMG_6887.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Aga Aga
    2016-10-03 15:12:07

    Rewelacja:):):):):) wprawdzie kształt wyszedł zupełnie inny od planowanego, ale smak..... rewelacja:)

    Twój komentarz
  • Agnessa Agnessa
    2015-03-06 12:33:43

    Witam. Bardzo często korzystam z Pani przepisów i z reguły wszystko mi wychodzi i jest pyszne. Niestety te ciasteczka totalnie mi się rozpłynęły na blaszce a uformowałam piękne kulki. Czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć dlaczego tak się mogło stać? Czy jak włożę uformowane kulki do lodówki, wtedy mi się nie rozpłyną?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-06 12:51:04

      Jak pewnie Pani zauważyła ciasteczka po uformowaniu są dość miękkie, delikatne, pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku masło zaczyna się szybko topić, dochodzi do tego zaczym wszystkie składniki dobrze się „zwiążą” i za czym ciastka zaczną wyrastać, i wtedy niestety ciasteczka rozpływają się na boki. Żeby do tego nie doszło uformowane ciastka trzeba schłodzić w lodówce aż ciasto wyraźnie zesztywnieje i zrobi się zwarte, dość twarde. Gdy wstawi je Pani do piekarnika po schłodzeniu nic nie powinno się rozpłynąć i będą miały pękaty kształt jak na zdjęciu. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Sawa Sawa
    2015-03-02 15:38:37

    Kasiu wyszły przepyszne! Dziękuję!

    Twój komentarz
  • 2015-02-23 18:20:06

    http://qurkaa.wix.com/kto-cie-podglada

    Twój komentarz
  • gin gin
    2015-02-21 21:17:25

    Mmm, ależ one pysznie wyglądają :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-21 16:19:00

    Dzis kolejna porcja chlodzona tym razem przed pieczeniem. Ciasteczka tanie szybkie i pyszne.

    Twój komentarz
  • 2015-02-21 16:19:00

    Dzis kolejna porcja chlodzona tym razem przed pieczeniem. Ciasteczka tanie szybkie i pyszne.

    Twój komentarz
  • jelka jelka
    2015-02-21 12:16:21

    A czy można zmieszać mąkę pszenną pełnoziarnistą z owsianą ew. orkiszową 1:1?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-21 17:15:49

      Myślę, że tak.

      Twój komentarz
      • jelka jelka
        2015-02-21 20:25:16

        Dzięki za odpowiedź!

        Twój komentarz
  • 2015-02-21 09:24:31

    Nie wygladaja jak Twoje Kasiu ale sa pyszne.

    Twój komentarz
    • 2015-02-21 11:05:11

      Cieszę się, że Wam zasmakowały :-)

      Twój komentarz
  • 2015-02-21 09:24:31

    Nie wygladaja jak Twoje Kasiu ale sa pyszne.

    Twój komentarz
    • 2015-02-21 11:05:11

      Cieszę się, że Wam zasmakowały :-)

      Twój komentarz
  • 2015-02-20 18:52:27

    Pyszne, wlasnie upiekłyśmy je z moją córeczką😊

    Twój komentarz
    • 2015-02-21 11:04:36

      Ale masz słodziutką pomocnice. :-)

      Twój komentarz
  • 2015-02-20 18:52:27

    Pyszne, wlasnie upiekłyśmy je z moją córeczką😊

    Twój komentarz
    • 2015-02-21 11:04:36

      Ale masz słodziutką pomocnice. :-)

      Twój komentarz
  • 2015-02-20 17:31:09

    Wyglądają pysznie. :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-20 17:31:09

    Wyglądają pysznie. :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-20 14:32:39

    rozpłynęłam się... :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-20 14:32:39

    rozpłynęłam się... :)

    Twój komentarz

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 36

Opis

Wyjątkowo chrupiące ciasteczka owsiane. Czyli zdrowsza alternatywa tradycyjnych ciasteczek. Zdrowsza, ale pyszna.  Żeby było jeszcze zdrowiej cukier można zastąpić miodem, albo zamiast białego cukru użyć samego brązowego. 
Sklepowe, które czasami kupowałam dla córeczki "wzbogacili"  nowym składnikiem - syropem glukozowo-fruktozowym, więc jakiś czas temu uprzejmie za nie podziękowałam i od tamtego czasu robimy swoje. :) Ciasteczka przyjemnie chrupią, ale nie są twarde, konsystencje mają taką w sam raz jak przystało na ciastka owsiane. 
Moje dziecko najbardziej lubi je polane czekoladą (taki jak na ostatnim zdjęciu), ale oczywiście jest to wersja trochę bardziej kaloryczna. ;) Jeśli lubicie ciasteczka owsiane, to polecam Wam również te (z dodatkiem jabłka) i te (w wersji czekoladowej). 
Przepis znaleziony na Mel's Kitchen Cafe, a w oryginale pochodzi z 'The best of America's Test Kitchen 2009'.



Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    mąki gryczanej białej lub owsianej/jaglanej
    proszku do pieczenia bez fosforanów
    sody oczyszczonej
    soli
    oleju kokosowego lub masła (można częściowo zstąpić awokado
    ksylitolu lub erytrytolu zmielonego na puder
    duże jajko (u mnie rozmiar L)
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    płatków owsianych, górskich
    opcjonalnie roztopiona czekolada gorzka do polania ciasteczek

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Dwie blachy wyłożyć papierem do wypieków.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na białą puszystą masę. Dodać cukier brązowy i dalej ucierać aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać jajko, ekstrakt/pastę z wanilii i zmiksować aż masa stanie się jednolita i puszysta (około 1 minuty).  Dodać mąkę wymieszaną z reszta składników, wymieszać na wolnych obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać płatki owsiane, wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką do połączenia się masy.

W dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej wcześniej papierem, zostawiając spore odstępy. 

Jeśli chcecie by ciasteczka były takie pękate, należy je przez 15-20 minut schłodzić aż masa stężej, będzie sztywniejsza i wtedy dopiero piec, a jeśli chcecie bardziej płaskie ciasteczka (w oryginale były płaskie) wtedy wstawiamy blachę do razu po uformowaniu ciasteczek, można je też przed wstawieniem do piekarnika jeszcze lekko spłaszczyć dłonią. 

Piec około 15 minut aż ciasteczka będą złociste, w środku nadal powinny być dość miękkie. 

Gotowe studzić na kratce. Jeśli lubicie można wierzch zamoczyć w roztopionej czekoladzie.

Smacznego :)