Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Mini frittaty z pomidorem i białym serem
Poniedziałek, 12 stycznia 2015Składniki:
- 70 g chudego biały ser
- 1 pomidor
- ½ pęczka szczypiorku
- 4 jajka
- mieszanka ulubionych ziół
Szybkie, lekkie i bardzo smaczne śniadanie – mini fritatty z pomidorem i białym serem, z dodatkiem aromatycznych ziół. Takie śniadanie to świetne urozmaicenie i alternatywa dla jajecznicy czy omleta, możecie przygotować je z ulubionymi dodatkami.Mini frittaty są bardzo łatwe w przygotowaniu, zrobicie je w kilka minut, a smakują wysmienicie. Inspiracją na pożywne, ale jednak lekkie śniadanie była książka "Kuchnia FIT" autorstwa Konrada Gacy.
Przygotowanie
1. Rozgrzewam piekarnik do 180 st C, grzanie góra dół.
2. Biały ser rozdrabniam widelcem, pomidora obranego ze skóry kroję w drobną kostkę, a szczypiorek drobno siekam.
3. Warzywa dodaję do sera, łączę składniki i przyprawiam ulubionymi ziołami u mnie jest to mieszanka papryki, czosnku, natki pietruszki, bazylii, kwiatków nagietka.
4. Następnie do miski wbijam jajka i bardzo dobrze je ubijam.
5. Kiedy są już puszyste dodaję do nich ser z warzywami i delikatnie mieszam.
6. Przygotowaną masę wlewam do silikonowej formy do pieczenia muffinek, wierzch posypuję jeszcze odrobiną ziół
7. Mini frittaty piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut, podaję od razu na ciepło.
czas przygotowania: ok. 30 minut
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (1)