6 stycznia 2015

Peanapple upsidedown cake, ananasowe ciasto do góry nogami

Moje pierwsze w życiu ciasto do góry nogami. Dzisiaj padło na ananasowo-waniliowe. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy godzinka i mamy ciasto gotowe. Ciasto jest słodkie i wilgotne od karmelu i ananasa. Długo utrzymuje swoją świeżość. Plusem tego ciasta jest również, to, że nie potrzebujemy do niego miksera. Wystarczy dobra trzepaczka i ciasto gotowe. Ciasto pieczemy, najlepiej w naczyniu żaroodpornym, tak aby nam karmel podczas pieczenia nie wyleciał. Coś pysznego! Spróbujcie sami.


Składniki:
- 1 puszka ananasa
- 1 jajko
- 60g jogurtu naturalnego
- 120ml mleka
- 175g masła (60g+115g)
- 210g mąki pszennej
- 1 łyżka stołowa (15ml) ekstraktu waniliowego
- 2 czubate łyżki stołowe cukru brązowego
- 100g cukru białego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli


Masło (60g), razem z brązowym cukrem, rozpuścić w garnku. Wylać na dno naczynia żaroodpornego (w którym będzie pieczone ciasto). Na to ułożyć plastry ananasa.
Pozostałe masło (115g) rozpuścić z białym cukrem i przestudzić.
W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, biały cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól).
W drugiej misce wymieszać jajko, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlać do sypkich składników. Dodać rozpuszczone masło i trzepaczką dokładnie wymieszać.
Masę przelać na plastry ananasa. Wyrównać. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C . Piec 40 minut do tzw."suchego patyczka". Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na 10minut. Następnie, przykryć ciasto talerzem i odwrócić.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!



5 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.