Babciny jabłecznik

Jablecznik

Kiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i przygotowałam ten kuszący jabłecznik. Jabłek jednak dodałam z 1,5 porcji ale następnym razem zdecydowanie dodam ich z podwójnej porcji. Ponieważ najpierw podpieka się spód to nie trzeba się martwić, że przy takiej ilości jabłek ten spód się nie dopiecze. Jabłka również doprawiłam większą ilością cynamonu i dodatkowo mielonych goździków, bo tak po prostu lubię. Największy problem sprawiło mi strasznie luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik 🙂

Babciny jabłecznik

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 60 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła

Masa:
(Proponuję podwoić porcję )

  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (u mnie 2 łyżeczki i 1/4 łyżeczki mielonych goździków)
  • 40 g masła

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina gorącej wody

1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy do garnka z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukru, cukru waniliowego, cynamonu, goździków i masła. Dusimy, co jakiś czas mieszając aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odstawiamy do wystygnięcia i odsączamy na sicie z nadmiaru płynu.

Przygotowanie jablecznika Przygotowanie jablecznika

2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i masło i zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Ciasto podzielić na dwie części. (Ciasto wyszło mi bardzo luźne i przed wałkowaniem schłodziłam je w lodówce. Po wyjęciu starałam się podsypać mąką, ale i tak przyklejało się do wałka, więc rozwałkowałam je między dwoma kawałkami folii)

Przygotowanie jablecznika Przygotowanie jablecznika Przygotowanie jablecznika Przygotowanie jablecznika

3. Blaszkę o wymiarach 28×19 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowaną połowę ciasta wyłożyć na blachę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotowanie jablecznika Przygotowanie jablecznika

4. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Na wierzch wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta, poprzekłuwać wierzch ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu polukrować.

Przygotowanie jablecznika Przygotowanie jablecznika

Smacznego 🙂

Jablecznik

Jablecznik