wtorek, 16 grudnia 2014

Ciasteczka witraże według Ewy Wachowicz

Jakiś czas temu otrzymałam od Verbeny słodką paczuszkę;)) Postanowiłam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek witraży, które od dawna bardzo mi się spodobały, choć co prawda większość pracy wykonał mój synek:) Do samego końca miałam jednak obawy czy cukierki aby na pewno się rozpuszczą, jednak całkiem niepotrzebnie! Cukierki rozpuściły się idealnie i powstały piękne, kolorowe witraże. Ciasteczka świetnie nadadzą się na świąteczną dekorację stołu czy choinki a także jako słodki prezent...





Składniki:
z porcji otrzymamy ok.30 ciastek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru, 
  • 150g masła lub margaryny, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  •  jajko, 
  • 150g cukierków landrynek o różnych kolorach ( u mnie Verbena różne smaki).
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukry, jajko i masło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek. 
Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek.
Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.










Źródło: "Ewa gotuje - szybko"  E. Wachowicz


                                                                  Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:

Świąteczne słodkości!

7 komentarzy:

  1. Jakie cudne :) Na szczęście mam jeszcze troszkę tych cukierków, zrobimy z dziećmi Twoje ciasteczka D:

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne witrażyki nabrałam ochoty by tez zrobić na choinkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie sprawdzają się jako domowe ozdoby choinkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczne, muszę kiedyś takie zrobić koniecznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, pomysłowe i na pewno także smaczne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z witrażykami jest fajna zabawa i efektownie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń