Jesień to najlepszy czas na przetwarzanie olbrzymich ilości dyni :) Wspominałam Wam już pewnie, że dynia gości w naszym domu dopiero od kilku lat. Jako dziecko o dyni wiedziałam tyle, że jest pomarańczowa i ma pestki ;)
Ciasto, które Wam dziś proponuję, zaczerpnęłam z Lawendowego Domu. Przyznam Wam się, że na słowo uwierzyłam Beacie i od razu upiekłam z podwójnej porcji. Było warto :)
Składniki:
Ciasto, które Wam dziś proponuję, zaczerpnęłam z Lawendowego Domu. Przyznam Wam się, że na słowo uwierzyłam Beacie i od razu upiekłam z podwójnej porcji. Było warto :)
Składniki:
- 500 g dyni pokrojonej w kawałki
- 375 g mąki
- 110 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 125 ml oleju
- 200 g posiekanych orzechów
- 125ml + 50 ml mleka
- 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj dynię - wrzuć ją do garnka i dolej niewielką ilość wody. Ugotuj ją do miękkości i rozdrobnij widelcem. Pozostaw do wystygnięcia.
Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę i posiekane orzehcy, a w drugiej mokre: mleko, jajka i 125 ml oleju. Wymieszaj suche, mokre i dynię. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz ok. 40 minut w temp. 210 st.
Kiedy ciasto wystygnie polej je polewą z rozpuszczonej białej czekolady z 50 ml mleka.
jakie pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńidealnie wilgotne i korzenne :) polecam wypróbowaniu :)
Usuń