Właśnie skończyłem jeść wegańskie placki z dyni i spieszę, by podzielić się z Wami przepisem na to danie. Smakują one idealnie z sosem czosnkowym, ale to chyba taka por roku, że mi wszystko z tym sosem doskonale smakuje :-) Możecie tez je zjeść z ketchupem albo innym sosem.
Sezon na dynie w pełni, tak więc bez problemu znajdziecie piękne pomarańczowe kule na każdym straganie. Ja kupiłem taką średnią, trzykilogramową, z której nie tylko dziś miałem placki, ale też jutro ugotuję krem.
przepis na placki dyniowe
składniki:
- 500 g dyni
- 1 duży ziemniak
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu kajeńskiego
przygotowanie:
- Dynię kroimy w kawałki, obieramy i wycinamy gniazdo nasienne. Pokrojone kawałki ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Na tej samej tarce ścieramy również obranego ziemniaka, cebulę i czosnek.
- Do startych warzyw dodajemy natkę, mąkę i doprawiamy.
- Smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!