Hummus

na 16 sierpnia 2014 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Hummus (nie mylić z humusem!) to pochodząca z bliskiego wschodu (o jej wymyślenie walczy Liban z Izraelem, ot kolejne podłoże konfliktu…) pasta z ciecierzycy. Jak to bywa z tak popularnymi potrawami, jej wariantów jest kilka, a sposobów przygotowania jeszcze więcej. W sieci znaleźć można mnóstwo „jedynych i prawdziwych” przepisów, ja dzielę się z Wami najprostszym.

hummus

przepis na hummus

składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 szklanka pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku (więcej lub mniej – według uznania)
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • ewentualnie zatar, natka pietruszki idt

przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namaczamy z dodatkiem łyżeczki sody przynajmniej 12 godzin przed gotowaniem.
  2. Odcedzamy i zalewamy świeżą wodą.
  3. Gotujemy, aż się rozgotuje (około 45 minut).
  4. Odcedzamy i dodajemy tahini, czosnek i sok z cytryny.
  5. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  6. Dodajemy powoli wodę i cały czas miksujemy.
  7. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Zuza pisze:

    ciągle się przybieram go zrobić… Twój przepis jest banalnie prosty, więc może w końcu się przybiorę:)

  2. Majana pisze:

    Jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam, ale mam chęć spróbować.:)
    Pozdrwiam,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top