piątek, 18 lipca 2014



Oto kolejna potrawa, która powstała dzięki współpracy z firmą POLSOJA. Fasolka jest aromatyczna, pikantna i bardzo smaczna. Niezwykle prosta do wykonania. Fasolę moczy się noc wcześniej. Samo przygotowywanie nie jest zbyt pracochłonne.
W 100 % wegańska przypadnie do gustu poszukiwaczom niebanalnych połączeń smakowych. Przepyszne parówki sojowe Chili idalenie komponują się z resztą składników.
Polecam!

Składniki:

    opakowanie parówek sojowych CHILI Polsoja,

       245 g suchej fasolki ,,Biały Jaś",

     2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,

     2-4 duże pomidory,

     papryka czerwona,

         sól,

         pieprz,

       2 cebule,

       olej kokosowy,

     3 liście laurowe,

      ząbek czosnku,

  papryczka chili,

  3 ziarna ziela angielskiego,

     suszony majeranek


Wykonanie:

Fasole namoczyć na noc.
Następnego dnia podgotować ok. 2 godzin (nie dodawałam soli do wody).
Cebulę, paprykę oraz chili posiekać.

W czasie, gdy zaczyna mięknąć na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju kokosowego, podsmażyć cebulę, paprykę i drobno pokrojony czosnek.
Pomidory pokroić, dodać do reszty, zaraz po nich pokrojone parówki sojowe Chili.
Po ok. godzinie i 45 minutach gotowania fasoli dodać ją do reszty składników (można dodać ciut wody), doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Wlać koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryć i podgotować razem ok. 15 minut.

Idealnie smakuje na ciepło, z kromką świeżego chleba.

Smacznego!











i jak zwykle zachęcam do polajkowania Torta della Figlia na facebooku: