poniedziałek, 14 lipca 2014



Dziś chciałabym zaproponować Wam smerfne bezowo-orzechowe markizy. W smaku przypominają makaroniki, jednak różnią się od nich dodatkiem orzechów nerkowca. Przełożone pysznym kokosowym kremem z pewnością przypadną do gustu dzieciom oraz  miłośnikom niebieskich słodkości.
Idealne na przyjęcia jako drobna, słodka przekąska.

Składniki:


ciastka:

     550-600 g cukru pudru,


     300 g białek,


   250 g migdałów,


    100 g nerkowców,


     niebieski barwnik (opcjonalnie)


krem:


        2-4 łyżki śmietany 30 % 


  szklanka wiórków kokosowych 


    4-6 łyżek cukru pudru


   250 g mascarpone,



Wykonanie:


ciastka:

Orzechy zmielić na proszek. W osobnej misce ubić białka. Cukier puder przesiać, zmieszać z barwnikiem.

Kiedy piana z bialek będzie idealnie ubita powoli dodawać cukier puder, kontynuować ubijanie. Pod koniec połączyć wszystko ze zmielonymi orzechami.
Wykładać na papier do pieczenia lub formę do makaroników. Piec 8 - 10 minut w 150 stopnia, następnie zredukować temperaturę do 120 stopni i dosuszyć kolejne 5 - 8 minut. Ostudzić przed ściągnięciem z blachy.

krem:


Mascarpone wymieszać razem z wiórkami, dosłodzić so smaku, rozrzedzić odrobiną śmietanki 30%.


Ostudzone ciasteczka przekładać odrobiną kremu, delikatnie docisnąć.

Smacznego!









Z dziećmi i dla dzieci 2014
PS. Zapraszam serdecznie na facebooka: