6 lipca 2014

Biszkopt rzucany na podłogę z bitą śmietaną i pomarańczową marmoladą

ciasto biszkoptowe  z bitą śmietaną i galaretkąPodstawa ciasta to biszkopt (tu tzw. rzucany na podłogę), dalej ciasto jest improwizowane ;). Wykorzystałam w nim porzeczki oraz marmoladę pomarańczową z Lidla (z Tygodnia brytyjskiego).



1. Biszkopt:
(tortownica najlepiej ok. 22 cm, u mnie była 26 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier). 
Następnie dodawać stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać. 
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. 

Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Źródło: MojeWypieki


2. Krem:
  • ok. 525 g śmietany 30
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok.1/4 szkl. wrzątku
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i lekko ostudzić.
Ubić śmietanę z cukrem, a następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę. 
Odłożyć 3 łyżki kremu do dekoracji wierzchu.

3. Dodatki:
  • 220 g marmolady pomarańczowej (Lidl) 
  • 1 galaretka truskawkowa
  • garść kwaskowych owoców do dekoracji (np. porzeczek)

Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i ostudzić.
Biszkopt przekroić na 2 blaty. 
Pierwszy blat posmarować marmoladą pomarańczową, następnie rozsmarować krem. 
Przykryć drugim blatem biszkoptu, na nim rozsmarować 3 łyżki odłożonego uprzednio kremu.
Na wierzch wyłożyć garść porzeczek i rozprowadzić lekko tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki, do stężenia.

3 komentarze:

  1. Dlaczego upieczony biszkopt trzeba upuść na podłogę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby nie opadł po wyjęciu z piekarnika.

      Usuń
    2. słyszałam o tym sposobie:) tez spróbuję:d

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).