niedziela, 29 czerwca 2014


Do wykonania tych pierożków natchnęła mnie współpraca z jedną z moich ulubionych polskich marek kulinarnych- Polsoja.
Od dłuższego czasu ich wyroby gościły w mojej kuchni. 
Po otrzymaniu hojnie wyposażonej paczki od razu zabrałam się do gotowania!
Tak oto powstały wegańskie pierożki, które zarówno mnie, jak i mojej rodzinie bardzo przypadły do gustu. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od tradycyjnych. Tofu wspaniale komponuje się z groszkiem, a chińska przyprawa 5 smaków nadaje całości niesamowitego wyrazu.
Polecam gorąco!
Ps. Postanowiłam wprowadzić pewne zmiany na blogu. Zdecydowałam się na graficzne przedstawianie składników. Nie wiem, czy taka forma zda egzamin, ale uznałam, że warto spróbować i nieco porysować. Byłabym wdzięczna gdybyście wyrazili swoje opinie ;-)

Składniki: (ok. 15 pierożków) 

ciasto:

            1,5 szklanki mąki
              ciepła woda   
               sól

farsz:

      1 opakowanie tofu tradycyjnego Polsoja 
          1 mała puszka groszku
       1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 
             2 łyżeczki sosu sojowego
            1 łyżeczka oleju kokosowego


Wykonanie:

farsz:

Tofu rozgnieść widelcem, dodać groszek, przyprawy oraz olej, zmieszać i odstawić na 5-10 minut.

ciasto pierogowe:

W misce połączyć mąkę, wodę oraz sól, wyrobić gładkie ciasto ( ja dość obficie podsypywałam mąką). Rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 mm, wycinać okręgi małą miseczką. Na środek każdego okręgu nałożyć po łyżce farszu. Pierożki skleić w sakiewki.
Metalowe sitko do gotowania na parze delikatnie posmarować olejem kokosowym, ułożyć w nim pierożki, tak, by nie stykały się ze sobą. Przykryć pokrywką i gotować przez ok. 10 minut.
Można podawać z zupą miso.

Smacznego!








Wegetariański obiad III