czwartek, 29 maja 2014


Przysięgam! Pierwszy raz zdarzyła mi się sytuacja, kiedy to co fotografuję pachniało tak pysznie, że przyprawiło mnie o ślinotok... Mówię o wegańskim pasztecie... 
Ostatnio postanowiłam upiec coś zdrowego, a zarazem pysznego ;-)
Przepis nie wymaga użycia maszynki do mielenia ani miksera.
Gwarantuję Wam, zarówno zapach, jak i smak jest obłędny! Polecam!


Ps. Dostałam się do finału konkursu ,,Mama to potrafi". Od 27 maja do 2 czerwca trwa głosowanie. Jeśli chcielibyście mi pomóc i zagłosować na mnie poprzez oddanie ,,lajka" byłabym bardzo wdzięczna i szczęśliwa.
Link do mojego przepisu: http://www.comfortfood.pl/plesniak-z-jablkami/
Z góry bardzo Wam dziękuję i przepraszam za spam...
A teraz wracam do przepisu...

Składniki:

0,5 szklanki czerwonej soczewicy,
1/4 szklanki oliwy,
1 marchewka,
1 cebula,
posiekana natka pietruszki,
2 łodygi selera naciowego,
szklanka wody,
1 liście laurowe,
1/4 szklanki płatków owsianych,
1/4 szklanki nasion słonecznika (ja swoje wcześniej uprażyłam),
łyżka słodkiej papryki,
szczypta chili w proszku,
ząbek czosnku,
kolendra, 
lubczyk,
sól,
pieprz cytrynowy
oregano,

Wykonanie:

Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30-40 min do napęcznienia, następnie gotować wraz z liśćmi laurowymi przez kolejne 30 minut  aż do zmięknięcia. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce.
Obraną cebulę i seler naciowy posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, seler, marchew i seler naciowy, dusić przez ok 10 minut (aż do miękkości). 
Słonecznik i płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Odlać nadmiar wody.
Z soczewicy wyjąć liście laurowe, dodać słonecznik, wszystkie warzywa, płatki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zmieszać wraz ze wszystkimi ziołami i przyprawami (polecam sól i pieprz dodawać stopniowo). 

Foremkę o średnicy 20 cm posmarować oliwą, wysypać otrębami, wlać pasztet.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 40 minut.
Przed krojeniem całkowicie wystudzić.

Smacznego!














Akcja bez nabiału