środa, 21 maja 2014


Nie ma nic lepszego niż dobry, prawdziwy, domowy jogurt. 
Bez polepszaczy, zagęszczaczy i cukrów. Przepis jest bardzo prosty. Do jego wykonania potrzebne nam będą jedynie 2 składniki: dowolne mleko oraz kilka łyżek naturalnego jogurtu z kulturami bakterii. Przygotowanie go zajmuje nam dosłownie kilka minut, a efekt jest wpaniały. Można pokusić się o ,,doprawienie" jogurtów syropami owocowymi lub kakaem. 

*Z powodzeniem, zachowując te same proporcje robiłam również jogurty na bazie mleka sojowego, ryżowego oraz migdałowego. W każdym wypadku zostałam mile zaskoczona smakiem oraz konsystencją... 
Gorąco polecam!

Składniki:

1 litr mleka (u mnie 3,2%)
150 g jogurtu naturalnego

+ wyparzony ówcześnie termos,
słoiczki z nakrętkami

Wykonanie:

Do garnka wlać mleko i nieprzerwanie mieszając ogrzać je mniej więcej do temperatury 40 stopni. Ja jako ,,termometru" używam własnego palca. 
Temperatura jest odpowiednia kiedy czuję, że mleko jest ciepłe, lecz nie parzy.
Zdjąć garnek z ognia, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przelać wszystko do termosu, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 godzin (w zależności czy lubimy jogurty kwaśne, czy nie). Rano przelać gotowy jogurt do słoiczków, schłodzić.

Polecam podawać ze świeżymi owocami oraz płatkami owsianymi, jako pyszne i zdrowe śniadanie!

Smacznego!









Domowy Wyrób
Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja