logo

piątek, 2 maja 2014

Karkówka z grilla na słodko-ostro

Majówka bez grilla to nie majówka!
My już jesteśmy po pierwszej kiełbasie z grilla, pierwszej karkówce i jeszcze wiele grillowych majowych, czerwcowych, lipcowych i sierpniowych pyszności przed nami i Wami ;)


Dziś proponuję karkówkę, która zadowoli każde podniebienie, karkówka z tej marynaty jest pyszna, krucha, soczysta i nie można poprzestać na jednym kawałku, zapraszam po przepis życząc
Wam udanej i pysznej Majówki.



Składniki:
  • około 1-1,5 świeżej karkówki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawy: po 1 łyżeczce pieprzu cayenne, cynamonu, słodkiej papryki
  • 2-3 duże cebule
  • sól przed samym grillowaniem


Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, pokroić w około 1cm plastry, delikatnie rozbić - żeby tylko je skruszyć w celu dotarcia marynaty w każde miejsce
  • z oleju, miodu i przypraw oprócz soli przygotować marynatę - dokładnie wymieszać i nacierać plaster karkówki jeden po drugim, układać w naczyniu, przykryć i odstawić przynajmniej na całą noc, a najlepiej 24 h
  • po tym czasie na grillu na tacce aluminiowej grillować mięso razem z pokrojoną cebulą, można też dokładnie je obsmażyć na patelni grillowej w warunkach domowych bądź upiec w piekarniku
  • podawać w towarzystwie sałatki ze szpinaku z mozzarellą, pomidorkami cherry, oliwą i balsamico


Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...