wtorek, 29 kwietnia 2014

CIASTO MAKOWO- ORZCHOWO- SEROWE - RZESZOWIAK

Przypadkowo natrafiłam na archiwalnym odcinku Ewy Wachowicz w którym prezentowała poniższe ciasto Rzeszowiak. Ok. nie jest to może szybkie i tanie ciasto ale  jest naprawdę warte zachodu. Ciasta wychodzi duża blacha  więc jest się czym dzielić, a wszystkie warstwy idealnie się ze sobą łączą tworząc pyszną  słodką ucztę. Gorąco polecam :)


Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 150g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • 250g maku (sparzonego i zmielonego)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka (osobno żółtka, osobo białka)
  • aromat migdałowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
Masa orzechowa:
  • 350g orzechów włoskich
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki mleka
  • 2 białka
Masa serowa:
  • 500g sera białego
  • 200g masła
  • 6 jajek (osobno żółtka, osobo białka)
  • 400g cukru pudru
  • 100g rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej


Wykonanie:

Ciasto:
  • żółtka ucieramy z cukrem na jasną kremową masę
  • do przesianej mąki  z proszkiem dodajemy margarynę, siekamy ją nożem, następnie dodajemy ubite żółtka oraz śmietanę , całość wyrabiam na gładkie ciasto, gdyby się bardzo kleiło podsypujemy cisto mocniej mąką,
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy

Masa makowa :
  • żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę,  następnie dodajemy je do zmielonego maku razem z pozostałymi składnikami  czyli masłem, miodem i aromatem, całość ucieramy,
  • białka ubijajmy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy je do masy makowej, delikatnie mieszając, gotowe odstawiamy
Masa orzechowa:
  • mleko podgrzewamy razem z masłem i cukrem, wrzącą mieszanką zalewamy zmielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia
  • ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli
  • do zimnej mieszanki  orzechowej dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie ze sobą łączymy, odstawiamy
Masa serowa:
  • masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami
  • do masy dodajemy zmielony biały ser, mąkę oraz budyń, ucieramy, dodajemy rodzynki
  • na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli , całość delikatnie mieszamy. 
Wykonanie całości:
  • na blachę ( sugestia Ewy W 40x24cm ja użyłam mniejszej formy) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarą, nakładamy pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej i tak nakładamy kolejne pasy mas   ( wychodzi 4-5 pasków), całość przykrywamy masą serową. Pieczemy 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180ºC



2 komentarze:

  1. wow! ale narobiłaś mi smaka!:) koniecznie muszę wypróbować jak pojawią się orzechy w ogrodzie:) w ogóle bardzo podoba mi się Twój blog, no i wypieki są takie apetyczne...:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa :) :) :) a ciacho polecam z całego serca :) gorąco pozdrawiam Kasia

      Usuń