Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Kurczak duszony w papryce
Środa, 29 stycznia 2014Składniki:
- 4 pałki kurczaka
- 4 papryki (2 czerwone i 2 żółte)
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 3 łyżki sosu worcestershire
- słodka papryka
- granulowany czosnek
- sól
Przepyszny kurczak duszony w papryce, z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Danie, w którym proste składniki świetnie się komponują, a aromaty wspaniale przenikają, no i robi się w zasadzie samo :D Kurczaka można podać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Przygotowanie
1. Kurczaka, ja akurat mam pałki, ale mogą to być ćwiartki czy udka, doprawiam słodką papryką, najlepsza do tego dania jest węgierska, czosnkiem i solą. Odstawiam na godzinkę, ale nie do lodówki.
2. Paprykę, u mnie 2 czerwone i 2 żółte, kroję na mniejsze, ale niezbyt małe, kawałki. Przekładam je do naczynia z kurczakiem.
3. Kroję i dodaję 4 ząbki czosnku, jeśli ktoś lubi to może być go nawet więcej.
4. Czerwoną cebulę kroję w pióra i również dodaję do kurczaka.
5. Przyjemniej słodkości nada temu daniu marchewka, którą kroję w grubsze plasterki, dodaję sól i 3 łyżki sosu worcestershire.
6. Naczynie przykrywam szczelnie dwoma warstwami folii aluminiowej i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st C, kurczaka duszę około godziny.
czas przygotowania: ok. 25 minut
czas pieczenia: ok. 60 minut
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.