KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Szarlotka gryczana

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 16
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_8541.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki gryczanej (z kaszy gryczanej niepalonej)
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cynamonu
    masła, schłodzonego
    ksylitolu
    żółtek, z dużych jajek (można zastąpiś dwoma średnimi jajkami, bo z żółtkami ciasto bardzie się kruszy podczas wałkowania)
    miodu naturalnego (dawałam akacjowy)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    rodzynek, posiekanych
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    ksylitolu
    cynamonu (można więcej jeśli ktoś lubi jego intensywny zapach w szarlotce)
    kardamonu
    mąki ziemniaczanej (jeśli jabłka puściłyby dużo soku, ja nie dodawałam)
    orzechów włoskich, drobno posiekanych
    jabłek (szara reneta, antonówka lub inne kwaśne)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    zmielonego ksylitolu do oprószenia

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z ksylitolem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać schłodzone masło pokrojone w wiórki, wyrobić opuszkami palców kruszonkę, dodać żółtka i miód, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni; można to zrobić w robocie końcówką z hakiem). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 min.

Wysoką formę do tarty o śr. ok 26 cm (można zastąpić tortownicą) nasmarować masłem.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszy kawałek schować jeszcze na chwile do lodówki. Większą część rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o grubości ok 2-3 mm (z wierzchu oprószyć delikatnie mąką, bo może się lekko kleić), ciastem wyłożyć spod i boki formy (jeśli się będzie rwać, to po prostu wykleić nim spód i boki). Podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.

Jabłka skropić sokiem z cytryny. Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać odrobinę wody, ksylitol, przyprawy, poddusić (nie przykrywamy garnka) 10-15 minut (aż jabłka nieco zmiękną, ale nie na tyle, żeby się rozpadały. Dodać posiekane rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Jeśli masa jest zbyt kwaśna dosłodzić jeszcze odrobinę do smaku, a jeśli jabłka puściły dużo soku i nie odparował cały można dodać o. 2 łyżek mąki ziemniaczanej.

Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać.

Drugą część ciasta rozwałkować. Pociąć radełkiem w paski i przenosząc ostrożnie na szerokim nożu ułożyć na wierzchu ciasta w kratkę pod skosem lub prostą.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 25-30 minut (jeśli kratka zbyt szybko by się rumieniła można przykryć ciasto z wierzchu folią aluminiową lub papierem do wypieków).

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie, oprószyć zmielonym ksylitolem

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 16

Pyszna szarlotka w cieście z mąki gryczanej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orzechy włoskie i rodzynki. Naszej rodzince taka wersja bardzo przypadła do gustu, chyba nawet bardziej niż klasyczna wersja. :) Bardzo polecam!

IMG_8557.JPG IMG_8573.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Szarlotka gryczana

Szarlotka gryczana

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 16

Forma: 26 cm

Opis

Pyszna szarlotka w cieście z mąki gryczanej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orzechy włoskie i rodzynki. Naszej rodzince taka wersja bardzo przypadła do gustu, chyba nawet bardziej niż klasyczna wersja. :) Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki gryczanej (z kaszy gryczanej niepalonej)
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cynamonu
    masła, schłodzonego
    ksylitolu
    żółtek, z dużych jajek (można zastąpiś dwoma średnimi jajkami, bo z żółtkami ciasto bardzie się kruszy podczas wałkowania)
    miodu naturalnego (dawałam akacjowy)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    rodzynek, posiekanych
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    ksylitolu
    cynamonu (można więcej jeśli ktoś lubi jego intensywny zapach w szarlotce)
    kardamonu
    mąki ziemniaczanej (jeśli jabłka puściłyby dużo soku, ja nie dodawałam)
    orzechów włoskich, drobno posiekanych
    jabłek (szara reneta, antonówka lub inne kwaśne)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    zmielonego ksylitolu do oprószenia

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z ksylitolem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać schłodzone masło pokrojone w wiórki, wyrobić opuszkami palców kruszonkę, dodać żółtka i miód, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni; można to zrobić w robocie końcówką z hakiem). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 min.

Wysoką formę do tarty o śr. ok 26 cm (można zastąpić tortownicą) nasmarować masłem.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszy kawałek schować jeszcze na chwile do lodówki. Większą część rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o grubości ok 2-3 mm (z wierzchu oprószyć delikatnie mąką, bo może się lekko kleić), ciastem wyłożyć spod i boki formy (jeśli się będzie rwać, to po prostu wykleić nim spód i boki). Podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.

Jabłka skropić sokiem z cytryny. Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać odrobinę wody, ksylitol, przyprawy, poddusić (nie przykrywamy garnka) 10-15 minut (aż jabłka nieco zmiękną, ale nie na tyle, żeby się rozpadały. Dodać posiekane rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Jeśli masa jest zbyt kwaśna dosłodzić jeszcze odrobinę do smaku, a jeśli jabłka puściły dużo soku i nie odparował cały można dodać o. 2 łyżek mąki ziemniaczanej.

Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać.

Drugą część ciasta rozwałkować. Pociąć radełkiem w paski i przenosząc ostrożnie na szerokim nożu ułożyć na wierzchu ciasta w kratkę pod skosem lub prostą.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 25-30 minut (jeśli kratka zbyt szybko by się rumieniła można przykryć ciasto z wierzchu folią aluminiową lub papierem do wypieków).

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie, oprószyć zmielonym ksylitolem

Smacznego :)