Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Roladki z cukinii z fetą i suszonym pomidorem
Piątek, 27 grudnia 2013Składniki:
- 1 cukinia
- 8-10 pomidorów suszonych
- ¼ opakowania sera feta (ok. 70 g)
- listki mięty
- oliwa z oliwek
Pyszne, małe przekąski z cukinii – ruloniki z serem i suszonymi pomidorami. Możne je przygotować na dwa sposoby a jak sami zobaczcie :)
Przygotowanie
1. Umytą, nieobraną cukinię, kroję wzdłuż na cienkie paski. Można to zrobić ostrym nożem lub obieraczką do warzyw.
2. Część pasków cukinii układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i z jednej strony smaruję ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
3. Cukinie piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aż będzie miękka.
4. Pozostałą część cukinii smażę na patelni grillowej, można ją bardzo delikatnie skropić oliwką.
5. W międzyczasie na ręczniku papierowym odsączam z zalewy suszone pomidory, kroję je na mniejsze kawałki.
6. Ser feta kroję w kostkę.
7. Na pasku cukinii układam listek miety, kawałek sera i pomidora, całość zwijam i nabijam na wykałaczkę.
czas przygotowania: 25 minut
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (2)